Voor mensen met een autisme spectrum stoornis of ADHD is het niet altijd vanzelfsprekend het rijbewijs te kunnen halen. De specifieke problemen van deze mensen zorgt ervoor dat zij door teveel prikkels of snelle afleidbaarheid het overzicht kwijt raken. De kans bestaat dan dat zij ondanks het potentieel toch moeten afhaken of überhaupt niet aan rijlessen beginnen. Rijscholen kunnen hier een belangrijke bijdrage in leveren door hun rij-instructeurs te trainen in het omgaan met deze doelgroep.

Spectrum Brabant heeft voor rijscholen een workshop ontwikkeld zodat de rijopleiders met meer vertrouwen hun leerlingen tegemoet kunnen treden. Rust en duidelijkheid zijn hierbij de belangrijkste kernwoorden. De workshop verschaft de rijinstructeurs basale kennis over wat autisme en ADHD inhouden en welke concrete gedragingen zij in de praktijk tegen kunnen komen. Aan de hand van herkenbare, concrete voorbeelden uit de praktijk van een rij-instructeur worden de meest voorkomende struikelblokken en valkuilen behandeld. Na afronding is de rijinstructeur in staat signalen van overbelasting en overprikkeling bij de kandidaat te herkennen en beschikt over een aantal basale handvatten hoe hiermee om te gaan tijdens de rijles.

De geleerde aanpak, tips en trucs zijn niet alleen van toepassing bij de begeleiding van kandidaten met autisme of ADHD. Ook de reguliere kandidaten of kandidaten met andere leerproblemen profiteren aanzienlijk van de duidelijke benadering door een rij-instructeur!

AanvangsniveauRijinstructeur in bezit van een geldige WRM-pas
VrijstellingNiet van toepassing
Duur2 dagdelen
Studiebelasting7,5 uur (geen zelfstudie)
Inbegrepen
  • Een instructeurshandboek
  • Persoonlijk certificaat
  • Vermelding met link op www.rijles-en-autisme.nl
Vermelding*Website www.rijles-en-autisme.nl. 
Klik hier
 voor voorbeelden van een vermelding (opent in nieuw scherm).
Kosten€395,00 (incl. gratis vermelding op www.rijles-en-autisme.nl)
RijopleiderDeze workshop wordt uitsluitend via De Verkeersacademie verzorgd.

* De rijinstructeur kan zich profileren op de druk bezochte website www.rijles-en-autisme.nl en is daarmee goed vindbaar voor potentiële kandidaten. De instructeur en rijschool wordt vermeld als zijnde:

Rij-instructeur met basiskennis en -vaardigheden Autisme en ADHD 

Na het behalen van de basisvermelding, kan de instructeur zich verder specialiseren en Erkend Rij-instructeur Autisme en ADHD worden. Hiervoor dient een gevorderde training gevolgd te worden en de jaarlijkse intervisie bijgewoond te worden.

Algemene informatie en veelgestelde vragen kunt u vinden op de site van De Verkeersacademie (de startdata per locatie kunt u vinden onderaan de pagina).